Pakilan Visa Ryhmässä Päihteettä projektisopimukseen

22.4.2009Pakilan Visa on allekirjoittanut Helsingin NMKY ry.n Ryhmässä Päihteettä-projektin kanssa yhteistyösopimuksen. Sopimuksen mukaan Helsingin NMKY sitoutuu toteuttamaan Ryhmässä päihteettä ohjelmaa Pakilan Visan juniorijoukkueille ja -ryhmille. Lisäksi tarvittaessa Helsingin NMKY kouluttaa Pakilan Visan valmentajia ja joukkueenjohtajia päihdekasvatustyössä.

Ryhmässä Päihteettä on arvovalintoihin perustuva ehkäisevän päihdetyön toimintamalli, jonka kohderyhmänä ovat nuoret urheilijat, niin yksilö- kuin joukkuelajien edustajat ja heidän lähiaikuisensa.

Toiminnan tavoitteena on herättää keskustelua ja tukea nuoria päihteisiin liittyvissä pohdinnoissa, kannustaa nuoria itsenäiseen päätöksentekoon, vahvistaa nuorten omaa identiteettiä ryhmän jäseninä sekä vaikuttaa myönteisen joukkuehengen kasvuun.

Ryhmässä Päihteettä –toimintamalli on kehitetty Raha-automaattiyhdistyksen tuella vuosina 2004-2007. Vuonna 2008 toimintaa tukivat yritysmaailmasta tutut Fortum, Ahlstrom ja Wärstilä sekä Hotel Arthur. Vuonna 2009 tukijoihin kuuluvat muun muassa Sohlbergin säätiö ja Preventiimi. Toimintaa toteuttaa Helsingin NMKY:n päihdekasvatus. Toiminnan yhteistyökumppaneita urheiluseuroista ovat HIFK, HNMKY, HJK, HKV, SSV, FC Viikingit, Pakilan Visa, Tapiolan Honka ja EBT. Kumppanina ja arvioinnissa apuna toimii Humanistinen ammattikorkeakoulu (HUMAK). Lisäksi yhteistyösopimukset on tehty Suomen Koripalloliiton ja Suomen Salibandyliiton kanssa.

Kumppanuus urheiluseurojen osalta tarkoittaa sitä, että joka vuosi tietyn ikäiset juniorit käyvät läpi Ryhmässä Päihteettä –toimintamallin mukaisen kokonaisuuden. Toimintaan osallistuvien juniorijoukkueiden/ ryhmien kanssa käydään läpi 1-2 tapaamiskertaa sisältävä narratiivipedagogiikkaan ja toiminnallisiin harjoituksiin pohjautuva päihdekasvatuspaketti.

Toiminnan kohderyhmää ovat 12-17–vuotiaat nuoret ja heidän vanhempansa sekä valmentajansa/ joukkueenjohtajansa. Lajikohtaisesti vaihtelee toimintaan osallistuva ikäryhmä sekä keskustelun painopistealueet. Päihteiden ohella nuorten kanssa keskustellaan myös yleisesti urheilijan elämästä.


Sopimuksen allekirjoituksen myötä kaikki Pakilan Visan 12-17-vuotiaiden ryhmät käyvät vähintään kerran Ryhmässä Päihteettä tilaisuudessa. Valmentajien / joukkueenjohtajien tulee tilaisuuden järjestämisen tiimoilta olla yhteydessä Ryhmässä Päihteettä koordinaattori Tessa Lankiseen (tessa.lankinen(at)hnmky.fi) puh. 050 504 4497. Yhteydenotot seuratasolla Heikki Suomeen (heikki.suomi(at)kolumbus.fi) puh. 0400-607 595.

Lisätietoja Ryhmässä Päihteettä projektista tästä linkistä....