Pakilan Visan 75-vuotishistoria kirjapainoon

22.6.2011

Miten tämä urheilijanuorukainen ja hänen saaliinsa liittyvät Pakilan Visan historiaan? Sekin selviää elokuussa ilmestyvässä Pakilan Visan 75-vuotishistoriakirjassa.
Miten tämä urheilijanuorukainen ja hänen saaliinsa liittyvät Pakilan Visan historiaan? Sekin selviää elokuussa ilmestyvässä Pakilan Visan 75-vuotishistoriakirjassa.

Runsaat kaksi vuotta intensiivisesti tekeillä ollut Pakilan Visan 75-vuotishistoria on valmis lähetettäväksi kirjapainoon. Historian on kirjoittanut Suomen Urheilumuseosäätiön erikoistutkija, FT, dosentti Ossi Viita. Pakilan Visan 75-vuotishistoria on syntynyt mainion yhteistyön siivittämänä Pakilan Visan historiatoimikunnan kanssa. Historiatoimikuntaan ovat kuuluneet pj. Pertti Suomi, sihteeri Juha Lujanen sekä jäsenet Heikki Luoma ja Jorma Toivanen. Lisäksi useat aktiiviset visalaiset ovat antaneet apua. Heistä on mainittava erikseen Aarno Suomi, jonka keräämä aineisto on historian selkäranka.

Pakilan Visan historia julkaistaan 75-vuotistapahtumassa Paloheinässä 21. elokuuta. Sen laajuus on 272 sivua. Historialla annetaan arvostusta entisille ja nykyisille visalaisille, rivijäsenille ja seuraa johtaneille. Heitä ja muita seuran historiaan liittyviä henkilöitä on kirjassa esillä lähes 700. Visa myy kirjaa kirjoitus-, taitto- ja painokustannusten kattamiseksi 25 eurolla.

Visan historiasta selviää, miten urheilutoiminta alkoi Pakilassa 1900-luvun alussa. Visan perustamiskuviot vuosina 1935–36 käsitellään perusteellisesti kuten myös ensimmäisen oman toimitilan rakentaminen ja sen käyttö. Normaaleja toimintavuosia Visalla oli perustamisen jälkeen vain muutama. Sota-aika toi poikkeuksia myös urheiluseurojen toimintaan. Visan toiminta oli lähellä päättyä.
Yleisseuratyöosuudessa kunniaa annetaan seuran luottamushenkilöille. Lisäksi siinä esitellään Visan toiminta Suomen Työväen Urheiluliitossa. Seuran monipuolisesta lapsi- ja nuorisotoiminnasta on sivukaupalla tekstiä. Siihen liittyy Enäjärven Kivirannan hankkiminen ja siellä pidetyt kesäleirit. Perusteellisesti käsitellään myös seuran taloutta, erityisesti bingoa ja veikkausasiamiestoimintaa.
Laduilla, kentillä ja saleissa -luvussa ollaan hikisiä! Seuran hiihdon, yleisurheilun, voimistelun, painin, nyrkkeilyn ja painonnoston vaiheet – varsinkin niiden tulo seuraan – tuodaan nimi nimeltä esiin. Seuran monipuolinen palloiluhistoria käsitellään omana kokonaisuutenaan. Mukana ovat pesä-, jalka-, lento- ja koripallo sekä jääkiekko ja jääpallo unohtamatta tietenkään salibandyä, joka on yltänyt hyviin saavutuksiin erityisesti tänä juhlavuotena.
Historiankirjoittaja Ossi Viita, 44, on aiemmin kirjoittanut mm. elämäkerrat Ville Ritolasta ja Hannes Kolehmaisesta, TUL:n painihistoriaa, sekä osuuden Suomen Olympiakomitean 100-vuotishistoriaan. Paikallis- ja yhdistyshistorioita Viita on kirjoittanut vuodesta 1992 alkaen. Vuodesta 2005 Viidan työpaikkana on ollut Olympiastadionilla sijaitseva Suomen Urheilumuseosäätiö. Hänen pääurheilulajinaan on ollut 17-vuotiaasta saakka kestävyysjuoksu. Salibandyä hän pelasi ja tuomaroi vuosina 1993–2001. Lisäksi Viita harrastaa koripalloa, pyöräilyä ja uintia. Pakilan Visassa hän pelaa kuntokorista. Seuraan Viita liittyi keväällä 2011.