Salibandyn 96-poikien SM-sarjan puolivälieräennakko

19.3.2012

PakVi selvisi lohkokolmosena puolivälieriin, jossa vastaan asettuu Espoon Oilers NG. Ensimmäinen ottelu pelataan Kauklahden THT-centerissä sunnuntaina 25.3 kello 15. Toinen ottelu on PakVin kotiottelu ja se pelataan Campo-Sportissa 31.3. kello 15.30. Mahdollinen kolmas ottelu pelataan 1.4. Kahdella voitolla selviää välieriin.

Lohkosta 1 SM-puolivälieriin selvisivät Tapanilan Erä, LFT ja PakVi. Lohkosta 2 puolivälieriin menivät Classic Tampereelta, PakVin vastustaja Oilers ja Kirkkonummen Rangers Viikingit.

Lohkojen neloset jatkoivat valtakunnalliseen playoff-karsintaan. PakVin lohkossa pelannut Happee Moose voitti omassa karsinnassaan espoolaisen Indiansin 8-5, mutta toisessa karsinnassa Steelers Hunters taipui Tikkurilan Tiikereille 5-3, joten Tiikerit nousivat puolivälieriin.

Puolivälieräparit ovat: Erä - Tiikerit, Classic - Happee, Oilers - PakVi ja LFT-Rangers. Puolivälierissä jatkoonpääsyyn tarvitaan kaksi voittoa. Välieräparit määräytyvät jatkoonpäässeiden joukkuieden SM-sarjassa keräämien pisteiden mukaan (eniten pisteitä saanut kohtaa vähiten pisteitä saaneen joukkueen). Classic sai SM-sarjassa 25 pistettä, Erä 23, LFT 22, PakVi 20, Happee ja Oilers 18 sekä Rangers 17.

Arviot puolivälieristä

PakVi kohtaa siis espoolaisjoukkue Oilersin, joka on eteläsuomalaisena joukkueena tullut PakVille vuosien myötä tutuksi. Oilers pelaa hyvää ja vauhdikasta joukkuepeliä, mutta sillä on myös laadukkaita yksilöitä, jotka kykenevät itse ratkaisemaan otteluita. Oilers ei viime kaudella pelannut pudotuspelejä, joten 3x20 minuutin viralliset ottelut ovat joukkueelle uusi kokemus. PakVilla voisi ajatella olevan henkistä yliotetta, sillä PakVi pelasi Oilersia vastaan jo SM-karsinnassa, jossa peli päättyi PakVin 5-2-voittoon. Lisäksi mainittakoon tilastofriikeille mielenkiintoinen yksityiskohta: PakVi on välierärankingissa Oilersin edellä, sillä PakVi keräsi runkosarjassa kaksi pistettä Oilersia enemmän.

Erä - Tiikerit

Erän kauden alku ei ollut ruusuinen, sillä joukkue jäi Mestareiden Cupissa viimeiseksi ja SM-karsinnassa lohkokakkoseksi, mikä tiesi SM-paikan varmistumista vasta lisäkarsinnan kautta. Itse SM-sarjassa Erä pelasi vakuuttavasti, mistä osoituksena lohkovoitto. Erä pelaa hyvää taktista Erä-salibandya: tietynlainen karvaus, hyvä pallollinen peli ja nopeat vastahyökkäykset.

Tiikereillä oli kivikkoisempi tie puolivälieriin. Tikkurilalaiset olivat PakVin kanssa samassa SM-karsintalohkossa (josta on kolme joukkuetta puolivälierissä!) ja sijoittuivat neljänneksi. Alueen eliittijatkosarjan joukkue kuitenkin voitti ja kaatoi playoff-karsinnassa MuhU:n, SalBan ja lopulta Steelersin. Joukkue on hyvä, mutta onko se riittävän hyvä Erää vastaan? Etelän joukkueina nämä kaksi tuntevat toisensa ja pelityylinsä, joten Tiikereillä on periaatteessa aseet Erän pysäyttämiseksi - aseiden toimintavarmuus pitkässä pudotuspelissä on kuitenkin epävarmaa.

Erän rutiini ja taito riittävät sarjan katkaisemiseen Tikkurilassa, Erä välieriin 2-0.

Classic - Happee

Classic hallitsi selvästi kakkoslohkoa ja voitti sen 25 pisteellä ja seitsemän pisteen erolla Oilersiin. Classic on laadukas joukkue, hyökkäys on hyvää ja maalivahti, joka on pelannut kaikkien aikojen nuorimpana miesten SM-liigassa. Lisäksi penkin takaa löytyy liigatason käskyttäjä Ray Backman. Edelliskaudelta Classicilla on jo plakkarissaan pronssimitali.

Happee pelaa aktiivista salibandya, karvaa korkealta ja juoksuvoimaa löytyy. Pallollisessa pelissä Classic on hieman edellä. Otteluista tullee maalirikkaita, sillä molemmat joukkueet tekivät omissa lohkoissaan eniten maaleja. Lisämielenkiintoa ottelupariin ainakin Tampereen suunnalla tuo se, että salibandyliigassa Happee voitti Classicin puolivälierissä suoraan 3-0.

Classic on kokenut playoff-joukkue, mutta Happeen kyky selvitä tehokkaan peliajan 60 minuutin peleistä on vielä arvoitus. Vaikka ykköslohko on ollut kärkinelikon osalta tasaisempi, ei Happee osoittanut venymistä tärkeimmässä paikassa eli viimeisessä turnauksessa, jossa lohkovoittoa ratkaistiin. Kysymysmerkki on myös Happeen kyky tasaisuuteen - kauden alussa Happee onnistui häviämään lohkojumbo SPV:lle. Classic menetti pisteitä vain Oilersille (tappio 7-6) ja Steelersille (7-7-tasapeli).

Kotiedun ja playoff-kokemuksen ansiosta etu on Classicilla, vaikka Happee tulee panemaan tamperelaiset tiukille. Ottelupari venyy kolmeen otteluun, mutta Happee ei uusi liigajoukkueen temppua, vaan Classic voittaa otteluin 2-1.

LFT - Rangers Viikingit

LFT lähtee ottelupariin ennakkosuosikkina, onhan se SM-nelonen edelliskaudelta ja ykköslohkon kakkonen. Rangers joutui SM-sarjassa tiukille, sillä kolmossija varmistui keskinäisten otteluiden perusteella - Rangers, Steelers ja HU-46 olivat kaikki tasapisteissä. Viime kaudella Rangers pääsi playoff-karsintaan, mutta putosi rangaistuslaukauskilpailussa HIFK:lle, joten tulevat puolivälierät ovat Rangersille ensimmäiset pudotuspeliottelut SM-tasolla.

Kauden aikana LFT ja Rangers kohtasivat yhden kerran harjoitusottelussa, jonka Rangers voitti 2-1. Harjoitusottelu tuskin kertoo koko totuutta, sillä pudotuspelit ovat uusi maailma harkkamatseihin verrattuna. LFT osaa pelata hyökkäävää salibandya, puolustaa pääsääntöisesti hyvin ja maalivahtipelissä ei ole mitään moitittava, mutta joukkueen tehot ovat pitkälti kolmikon Metsälä-Lastikka-Matilainen varassa; tosin näiltä kolmelta kyllä löytyy ratkaisuvoimaa tiukan paikan tullen. Rangers puolestaan on joukkueena tasaisempi. 

Rangersin mahdollisuudet piilevät LFT:n tehokolmikon pimentämisessä. Mikäli Rangers pitää heidät nollilla, ei LFT:ltä välttämättä nouse uusia ratkaisijoita. Rangers pelaa salibandya, jolla mestaruuksia voitetaan ja osaa puolustaa hyvin. Nähtäväksi jää, pystyykö Rangers pitämään pelitapansa koko ottelun ajan. Kirkkonummelaiset eivät ole maaleilla juhlineet, joten mitä pidempään ottelu pysyy tasaisena ja vähämaalisena, sitä paremmat ovat Rangersin mahdollisuudet. Mikäli LFT pääsee aikaisin johtoon, ei se asemastaan hevillä luovu. Mutta mikäli Rangers johtaa kolmannen erän alkaessa, ei LFT välttämättä kykene peliä enää tasoittamaan.

Rangers pistää vastaan, otteluparista tulee tiukka, mutta LFT jatkaa välieriin voitoin 2-1.